Για τρίτη συνεχή χρονιά το Εργαστήρι Πολιτισμού Απόπλους συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex 19 International, μετά τη δεύτερη θέση που κατέκτησε η ομάδα μας στον αντίστοιχο Εθνικό Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex 19 που έγινε το καλοκαίρι στη Λευκωσία. Η ομάδα αποτελείτο από τους μαθητές 4ης τάξης δημοτικού Μάριο Ματθαίου από το Αυγόρου και Χάρη Βασιλείου από το Φρέναρος, καθώς επίσης και από τους εκπαιδευτές τους Νικόλα Σουλή και Κατερίνα Χατζηγεωργίου.
Το Εργαστήρι Πολιτισμού Απόπλους συμμετείχε στο Robotex International τις χρονιές 2017, 2018 και 2019. Η εμπειρία ανεκτίμητη, μιας και τα παιδιά παρουσίασαν την κατασκευή τους σε αλλόγλωσσο κοινό, είδαν ρομποτικά συστήματα τα οποία σχεδίασαν παιδιά ίδιας ηλικίας ή μεγαλύτερα από αυτά, ήρθαν σε επαφή με διαφορετικές τεχνολογίες οι οποίες εκτίθονταν σε περίπτερα τεχνολογίας που πλαισίωναν το διαγωνισμό, βίωσαν τι σημαίνει ο όρος καινοτομία και πίστεψαν ότι μπορούν και οι ίδιοι να είναι μέρος αυτής της τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα οφέλη από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ειδικά για τα παιδιά, είναι πολλαπλά. Με τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό ενισχύουμε τη δράση μας και μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών προωθείται η τεχνολογική, με βάση την έρευνα και την καινοτομία, κουλτούρα ακόμα και σε ακριτικές περιοχές όπως είναι η επαρχία Αμμοχώστου.
Ο Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex International έλαβε μέρος στο Saku Suurhall, στο Ταλίν της Εσθονίας από τις 29 Νοεμβρίου 2019 μέχρι 1 Δεκεμβρίου 2019. Ο διαγωνισμός στηρίζεται από την EAS Enterprise Estonia και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοποί της διοργάνωσης είναι η αναβάθμιση του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η εισαγωγή́ της ρομποτικής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική́ διαδικασία, η αναβάθμιση των επιστημονικών πεδίων STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και η προώθηση νέων μορφών μάθησης.
Στόχοι της διοργάνωσης είναι η προσέλκυση μαθητών σε τομείς STEAM, η ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, η διαθεματική́ ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας, ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ́ μαθητών/φοιτητών και εκπαιδευτικών/ακαδημαϊκών και η εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα για επίλυση πρακτικών προβλημάτων.
Στόχοι της διοργάνωσης είναι η προσέλκυση μαθητών σε τομείς STEAM, η ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, η διαθεματική́ ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας, ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ́ μαθητών/φοιτητών και εκπαιδευτικών/ακαδημαϊκών και η εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα για επίλυση πρακτικών προβλημάτων.
Τα 250 μέλη της Κυπριακής αποστολής επέστρεψαν από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό με σωρεία διακρίσεων. Συνολικά, οκτώ κυπριακές ομάδες παρέλαβαν βραβεία για τις πρώτες τρείς θέσεις, ενώ άλλες τόσες μπήκαν στο τοπ 10 των προκλήσεων κατακτώντας 4η- 7η θέση σε ρομποτικά αγωνίσματα.
Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση παγκοσμίως στο Lego Line Following στην κατηγορία μέχρι 13 χρόνων κατέκτησε η ομαδα Laouris 8 από το Ιδιωτικό Φροντιστήριο Y.Laouris Informatique από την Πάφο. Οι πιο κάτω κυπριακές ομάδες κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο διαγωνισμό:
Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί Κύπριοι νέοι διακρίνονται σε διεθνή διαγωνισμό που αφορά θέματα τεχνολογίας γεγονός που παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Χορηγούς που στήριξαν την ομάδα μας και βοήθησαν να μεταβεί στην Εσθονία στο διαγωνισμό:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου